GENÇ TEĞMENLERİN EYLEMİ HAKKINDA

Kara Harp Okulundan diploma alan teğmenler, mezuniyet günlerinde Erdoğan’ın huzurunda içtikleri resmî yeminlerinden sonra, o ayrılınca bir yemin daha içmişler ve kılıçlarını kaldırarak topluca “Mustafa Kemal’in askerleriyiz!” diye bağırmışlar. Bu olay üzerine yazılı ve görüntülü medyada bir hayli söz söylendi. Dinci-muhafazakâr çevrelerin sözcüleri, bu eylemden rahatsızlık duyduklarını açıkladılar. Askerî vesayet, yani askerî bir darbe mi…

Loading

MUSTAFA KEMAL PAŞA ÖNDERLİĞE NASIL YÜKSELDİ

Büyük Taarruz’un 102. Yıldönümü Nedeniyle Zeki Sarıhan * 26 Ağustos 1922’de Büyük Taarruz başladığında Mustafa Kemal Paşa Başkomutan, aynı zamanda Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanı, yani Millî Kurtuluş Savaşı’nın hem siyasi, hem askerî lideridir. Mustafa Kemal Paşa, liderliği hangi koşullarda, nasıl kazanmıştır? Mustafa Kemal Paşa, çocukluğundan başlayarak liderlik özellikleri taşıyordu. En büyük rakibi Enver Paşa’ydı.…

Loading

FİLİSTİNLİLERİN KUVAYI MİLLİYESİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Türkiye Büyük Milet Meclisinin Olağanüstü toplantısında konuşması, Kurtuluş Savaşı’nın bütün anısına uygun düştü. Böyle bir konuşma Tahran’da bir suikast sonucu öldürülen Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye tarafından yapılması beklenirken, onun yerini Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas aldı. Türkiye’de laik çevrelerden bazıları, Filistinlilerin işgalci İsrail’e karşı savaşına mesafeli davranıyor. Bunun…

Loading

SOSYALİZMİN KOYUSU

(Genco Erkal’ın Ölümü Vesilesiyle) Geçen hafta oyuncu Genco Erkal’ın aramızdan ayrıldı! Onun gibiler için “öldü” demek doğru değil. Çünkü insanlığa hizmet etmiş, “Büyük insanlığın” kurtuluşu için çalışmış olanların bedenleri toprağa karışsa da yapıtlarıyla çok uzun yıllar yaşayacak. Genco Erkal, yalnız tiyatro yeteneği ile anılamaz. Çünkü bu yeteneği taşıyan çok oyuncu vardır. Erkal bu yeteneğini acı…

Loading

FATSA, ORDU, TRABZON BULUŞMALARI

(Karadeniz İzlenimleri-2) Zeki Sarıhan Bir düğün vesilesiyle gittiğim Fatsa’dan ayrılacağım gün için bir buluşma düzenledik. Bir yıl öğretmenlik yapabildiğim eski ortaokul, şimdiki öğretmenevinde saat 11.00’de başlayan sohbetimiz üç saatten fazla sürdü. Çoğu eli kalem tutan arkadaşlar içinde Gargalak dergisi çevresi de vardı. Bu bir araya gelişlerin ileriki tarihlerde de tekrarlanması dileğiyle ayrıldık. Otobüsle Ordu’ya geçtim.…

Loading

Karadeniz’den izlenimler

Her yıl köyüme gitmesem, hısım akraba ve arkadaşlarla buluşup söyleşmesem içim rahat etmez. Bu yılki gidişim için önemli bir neden de vardı. Ağabeyim Erol Sarıhan’ın en küçük oğlu, Fatsa’da otomobil lastik bayiliği yapan Özgür’ün 14 Temmuz’da düğünü vardı. Ailece 11 Temmuz gece otobüsle yola çıkıp 12’sinde sabah erkenden Fatsa’ya indik. Yeğenim Sabri de eşini ve…

Loading

TOP PEŞİNDE KOŞANLARA İNAT

A Milli Takımının Avrupa’da son maçlarına Türkiye’den gösterilen ilgi, ülkeyi yönetenlerin toplumun ilgisini gerçek sorunlardan saptırma olayıdır. Kendilerini halkı güdümlemekle görevli sayan basın yayın organlarının olayı heyecanlı başlıklarla gündemde tutmaya çalışması, Cumhurbaşkanının işi gücü bırakıp Avrupa’ya maç izlemeye gitmesi bunun kanıtlarındandır. Merak ettiğim konu, işçi, esnaf, köylü ve her sınıfım emekçisi olan kadınların bu konuya…

Loading

MİLLÎ EĞİTİM CEHALETİN PENÇESİNDE

                                 Millî Eğitim Bakanlığının Yeni Yüzyıl Maarif Programı ile eğitim üzerine çöken karanlık koyulaşıyor. Bunun nedeni, eğitim programlarının bilimsel gerçeklere göre değil, değişmez olduğu ileri sürülen inançlara göre hazırlanma çabasıdır. Eğitim programlarında inançla ilgili hükümlere yer verilmesi yeni değildir. Daha önceki dönemlerde bunlara, bilimle donanmamış kitlelere hoş görünmek için yer verilirdi. Önce seçmeli, 1982’den beri…

Loading

ÖZGÜN BİR KİTAP: ATATÜRK (ENTELEKTÜEL BİYOGRAFİ)

M. Şükrü Hanioğlu’nun Atatürk -Entelektüel biyograf, hiç kuşkusuz son yılların en ilgiye değer Atatürk konulu çalışmadır. ABD Princeton Yakın Doğu Çalışmaları ve Tarih Bölümleri öğretim üyesi Hanioğlu, Cumhuriyet’in 100. Yıl Kutlamaları nedeniyle Türkiye’ye gelmiş ve iki televizyon kanalında konu ile ilgili iki programa konuk olmuş ve Atatürk’le ilgili tespitleri büyük ilgi görmüştü. Atatürk, Entelektüel Biyografi…

Loading

SÜRMELİ ÇIKURUNDA ÜÇ SICAK GÜN-3

“SEN SARIHAN, BEN SARIHAN” Iğdır’ın ana caddelerden birinde gezerken “Sarıhan Mobilya” levhasını gördüm. İçeri dalıp selam verdim. Benim soyasımın da Sarıhan olduğunu söyledim, kendi soyadlarının nereden geldiğini sordum. 58 yıl önce de Malatya’da “Sarıhan Terzihanesi”ne rastlayınca dükkâna girip aynı girişkenlikte bulunmuş ve terzinin iyi kabulüyle karşılaşmış, bir çayını içmiştim. Mobilyacı Ramazan Sarıhan da beni ilgiyle…

Loading